Doftöverkänslig HELA ÅRET

Vill du lukta gott?

Deodorant, schampo, rakvatten, tvål, hårspray, hudlotion, tvättmedel och sköljmedel m.m. innehåller dofter som av många förknippas med att vara ren och fräsch. Produkter som alla innehåller bl a parfym.

Men dofter är inte en njutning för alla. Det som är en behaglig doft för de flesta kan vara stark och irriterande för den som har en överkänslighet mot dofter. Många blir mycket sjuka av parfym, rakvatten eller andra starka dofter. En del tror att parfym är den allra sista sprayen/dutten med rakvatten eller eau de cologne.

Jag har bara duschat, säger många då man påtalar detta för dem. Men vad de inte förstår är att i deras duschkräm, tvål och rakvatten osv. finns det parfymer och andra starka dofter – såsom blom- och fruktextrakter mm. Många kan ha flertalet dofter på sig och vet inte att det är dessa som gör oss doftöverkänsliga mycket sjuka.

Vet du vad som kan drabba din medmänniska då?

Jo, hon kan få ett astmaliknande anfall och det innebär att man får svårt att andas och behöver hjälp eller akut sjukvård men någon medicin finns inte att tillgå. Ett sådant anfall kan kännas som att andas genom ett sugrör samtidigt som man håller för näsan. Det är mycket, mycket obehagligt.

Men även andra symptom såsom huvudvärk, irritation i ögon, näsa, hals och illamående kan drabba den som blir utsatt för starka dofter.

I advent- och jultid så brukar det finnas gott om blommor med stark doft, exempelvis hyacinter och vissa liljor, tulpaner (särskilt de gula) och granar som många kan reagera negativt mot. Även då vi tänder ljus med tändstickor eller släcker dem (svavelos) så kan det innebära problem för många. Numera är det alltför vanligt med doftljus inne i lokaler eller vid entréer.
Många med astma/överkänslighet mot dofter får problem och kan inte besöka biografer, teatrar, kyrkor eller andra samlingslokaler, gå i affärer, vara med barnen i skolan och vara med på olika möten, delta i offentliga möten eller åka med kollektivtrafiken. Vi måste helt enkelt dra oss undan mänskligheten för att kunna klara av vardagen så gott det går. Vi kan helt enkelt inte vara med i någon gemenskap. Vi har ett utanförskap från samhället och detta kostar på, inte bara för den drabbade individen utan även för hela familjen. Om du har barn och vet hur betydelsefullt det är att barnen har kamrater och att dessa kan få besöka ditt barns hem, så går detta inte. Kan du då förstå att även ditt barn blir utanför? Hur tror du att det känns för detta barn?

Du, medmänniska, nu är du väl informerad om hur viktigt det är att vara parfymfri under möten och offentliga uppdrag? Jag, som lider av att du har på dig parfym på dig kan inte delta i samhället utan får stå utanför. Skulle Du klara det?

Att personal inom vården, inkl tandvården, inte kan förstå detta, finner jag mycket olyckligt. Tänk dig därför noga för innan du orsakar din medmänniska, i värsta fall livshotande problem.

För du tar väl till dig kunskap?
Vår sjukdom heter Sensorisk Hyperreaktivitet (SHR) eller luftvägsbesvär utlösta av kemikalier och starka dofter. Uttrycket Sensorisk Hyperreaktivitet har använts bara de senaste fem åren och innebär kemisk känslighet med symptom lokaliserade främst till ögonen och luftvägarnas slemhinnor. Beteckning MCS (Multiple Chemical Sensitivity) finns men används mest i andra länder runt om i världen.