Välkommen till Doftfri.se

Doftfri.se kommer jag, Ingvor, att skriva om allehanda ämnen ur en doftöverkänsligs perspektiv.

Att leva med doftöverkänslighet är en ständig utmaning, då det innebär att man ofta hamnar utanför samhällets sociala ramar. Man utesluts från aktiviteter såsom bio- och restaurangbesök, shopping, föreningsliv, kollektivtrafik, grillkvällar och många andra saker som kan tyckas självklara för de flesta.

Den medicinska termen för min sjukdom är SHR, sensorisk hyperreaktivitet, och tar sig utryck i astmaliknande symptom när jag utsätts för dofter jag inte klarar av. Bland dessa återfinns bland annat parfym, rök, avgaser och blommor. Dessa dofter gör att jag får svårt att andas, ett starkt tryck över bröstet, hosta och därefter huvudvärk som kan sitta i i flera dygn.

Trots min sjukdom lever jag ett gott och tillfredställande liv på landsbygden med min man och mina djur. Vi har fyra välartade vuxna barn, och massor med barnbarn som hälsar på titt som tätt.

Med denna webbplats hoppas jag kunna ge andra med mitt handikapp ett ljus i mörkret, att de vet att de inte är ensamma om sin sjukdom. Det är även min förhoppning att kunna upplysa andra om hur det är att leva med ett osynligt handikapp och sprida lite förståelse.