Livet blev lättare för Ellen när hon fick diagnosen sensorisk hyperreaktivit efter positivt capsaicintest

Tre jobb har hon tvingats sluta på grund av sin allergi mot dofter. Ellen Holmström är en av alla som lider av sensorisk hyperreaktivitet, det vill säga överaktiva slemhinnor som reagerar på alla icke önskvärda dofter som bland annat fönsterputsmedel, spolarvätska, bilavgaser, rök, damm, hårspray, parfymer och målarfärg.

Så skriver GP i sin artikel om Ellen Holmström. Ellen var ofta förkyld och hade halsfluss eller öroninflammationer som barn, men började få mer uttalade besvär när hon tävlingsdansade för sin klubb i Växjö.

I de där stora salarna var det ofta dålig luft och fullt av damm. Min slemhinnor reagerade och jag fick ofta svårt att andas.

Ellen har gjort ett capsaicintest på Sahlgrenska, och fick efter positivt test diagnosen sensorisk hyperreaktivitet.

Nu har Ellen lärt sig handskas med sin sjukdom och hon vet ungefär vad hon skall undvika för att må bra: inte vistas i kyla, eller anstränga sig i uppförsbackar och helst inte bli förkyld. Då känns luftrören som om någon har dragit en flaskborste upp och ned.
Men jag går inte omkring och oroar mig hela tiden, jag är inte en sådan person, helt enkelt, säger hon.