Ett samhälle med parfymfria zoner

Jag hittade ett gammalt inläggLena Dahlströms blogg om parfymfria zoner på tunnelbanan. Intressant koncept, som man helt klart kan tänka sig utökas till dylika zoner i affärer och köpcentrum och bibliotek och restauranger och bio och… Ja, troligtvis dröjer det kanske ett tag innan det blir verklighet.

Idag råder det rökförbud på väldigt många platser, som restauranger och arbetsplatser och andra offentliga miljöer. Det trodde vi kanske inte för 20-30 år sedan. Idag är det en självklarhet för de allra flesta, och sällan ifrågasatt.

Jag tycker nog att platser och byggnader som våra skattepengar betalat bör ha parfymfria områden och avdelningar. Kanske kan man tro att en sådan utveckling blir ett första steg mot en humanare doftmiljö både för oss som idag lider av doftöverkänslighet i varierande grad, men även för de som i framtiden växer upp och riskerar att drabbas på grund av den överexponering av dofter och kemikalier som sker i dagens samhälle.