Alla parfymfria tvättmedel är inte parfymfria

Nötfärs eller fläskfärs?Tänk dig att butiken blandade all köttfärs, såväl nötfärs som fläskfärs, i en enda stor bytta i något slags lösviktssystem, och så får kunderna själva plocka den mängd och sort de vill ha. På ett anslag står det ”Nötfärs till höger, fläskfärs till vänster”.

Om du tog en rejäl slev från den högra sidan, skulle du då känna dig säker på att du bara fick nötfärs?

Parfymfria tvättmedel i pulverform, som i stort sett alltid kommer i förpackningar av kartong, kommer obevekligen att ta lukt från sina parfymerade grannar. Så när butikerna envisas med att placera alla tvättmedel på samma hylla förverkas parfymfriheten hos dessa tvättmedel. Självklart måste de stå helt åtskilda, gärna med en alldeles egen gång för oparfymerade produkter.

Risken är dock att brister i fabrik och i logistikkedjan på väg till butiken leder till att doftsmittan redan spridit sig innan det är dags att packa upp i affären.

Därför använder jag flytande oparfymerat tvättmedel i plastförpackning.