Lotorpsmassage – andningsmassage med Lotorpsmetoden

LotorpsmetodenSolveig Enberg, som jag känner via vårt nätverk, har genomgått en massagebehandling med Lotorpsmetoden. Jag bad henne skriva lite om sina erfarenheter och upplevelser. Här är hennes berättelse.

Augusti 2006

Jag har nu avslutat min behandling med andningsmassage. Janne Karlsson, som tagit patent på namn och metod, säger att jag är frisk nu!

När jag kom första gången mätte han med måttband mitt bröstomfång vid in- och utandning. Skillnaden låg på 0,8 cm. Den ska ligga mellan 4 och 7 cm enligt Janne. Nu efter behandlingen har jag en skillnad på drygt 6 cm. Jag har alltså fått 5,2 centimeter mer att använda för att få in luft i lungorna! Jag kan berätta att det är mycket stor skillnad från tidigare, när jag t ex promenerar känns det som om jag fått helt ny kraft. Varken Bricanyl, Oxis eller Ventoline har känts så ”öppnat” ner i luftvägarna.

Enligt Janne Karlsson måste jag träna varje dag med en speciell andningsteknik om jag ska behålla min förbättring, en teknik han också lär ut. Jag måste också sluta ”stänga av” andningen när jag blir trött, stressad, orolig, arg eller ledsen. Han menar att det är en vana vi doftöverkänsliga har, att vi andas för ”kort” i besvärliga situationer i stället för tvärtom: långa djupa andetag. Helst ska utandningen vara mycket längre än inandningen så att koldioxid och annat skräp kommer ut.

Om jag förstått honom rätt är alla symptom vi har en direkt eller indirekt följd av hur vi andas, organ syresätts inte som de ska och vi får huvudvärk och besvär med slemhinnor etc. När jag promenerade häromkvällen tänkte jag på hur jag andades. Jag upptäckte då att jag hade lång inandning och kort, ”stötig” utandning. Precis tvärtemot vad Janne rekommenderar med andra ord.

Jag vet inte om jag tål parfym och avgaser bättre efter det här. Det återstår att se. Jag mår alltid bra på sommaren när det är varmt, jag tål då en del som är helt omöjligt på vintern. Men, i alla fall är de 5-6 centimetrarna väl värda mödan, jag känner mig mycket starkare när jag får in så mycket mer luft och då är jag mycket glad för det.

Om någon vill prova behandlingen; kontrollera noga att massören är certifierad och har gått utbildning för det här, det är mitt råd. Man är väldigt utsatt och sårbar hos en massör. Jag vill också tillägga att det inte var helt smärtfritt att bli masserad över bröstkorgen.

Februari 2007

Ett halvår efter behandlingen är jag fortfarande oerhört mycket bättre, om än inte frisk. Jag har gjort saker jag inte kunnat drömma om att göra igen, t ex har jag simmat i badhuset. Bakslag har jag fått några gånger men de känns inte så tunga nu när jag vet att en förändring kan vara möjlig. Jag återhämtar mig också snabbare.

Solveig Enberg