Välj oparfymerat

Fler än du tror tål inte starka dofter.

Mer än en tredjedel av Sveriges befolkning lider av någon form av allergiska besvär, överkänslighet eller astma. Ungefär 10 % av dessa har besvär orsakade av olika dofter. För många av dessa innebär detta att de har svårt att vistas i offentliga lokaler eller resa med flyg, tåg eller buss.

Om en person med doftöverkänslighet utsätts för starka dofter kan det utlösa ett astmaanfall eller astmaliknande symptom. Luftrören dras ihop och slemhinnorna svullnar vilket gör att det blir svårt att andas.

Andra symptom kan vara huvudvärk, ögon- och halsirritation och illamående. Utlösande doftkällor kan vara parfym och rakvatten, men även starkt doftande blommor, kläder som tvättats i parfymerat tvättmedel och sköljmedel, rengöringsmedel, hudvårdsprodukter, avgaser och tobaksrök.

Doftöverkänslighet är inte en allergi, eftersom det inte handlar om en immunologisk reaktion, det är inte immunförsvaret som reagerar. Därför hjälper inte allergimedicin, utan det enda sättet att undvika att bli sjuk är att inte utsättas för det man inte tål.

När du går ut på morgonen har du säkert på dig 10-15 olika dofter. Det handlar om deodoranten under dina armar, schampot du tvättade håret med, tvätt- och sköljmedel i dina nytvättade kläder, hudlotionen på din kropp efter duschen, smink, hårgelé, parfym, balsam, after shave, tvål och mycket annat.

Om du väljer oparfymerade alternativ i så stor utsträckning som möjligt, så kommer du fortfarande lukta gott, men inte lika mycket, och dina doftöverkänsliga medmänniskor har genast bättre förutsättningar för en dag utan besvär.

Undvik att använda parfym när du skall resa eller vistas bland många okända människor. Om någon i din omgivning säger sig vara doftöverkänslig, ta dem på allvar! Fråga gärna vilka dofter du kan använda och vilka du skall undvika. Personen har garanterat bra parfymfria alternativ att tipsa om.

Överdosera inte parfym och deodorant. Det räcker med mycket mindre än du tror. Vill du fortfarande använda parfym, tänk på att parfymdoften bara skall anas. Less is more!

Överdosera inte tvättmedel och sköljmedel. Läs anvisningarna på förpackningen, och gör både dina medmänniskor och miljön en tjänst. Om du överdoserar tvättmedel är det faktiskt möjligt att dina kläder blir mindre rena.

Svalan - Rekommenderad av Astma och AllergiförbundetVälj oparfymerade produkter. Allt behöver inte dofta. Om allting är parfymerat med olika dofter blir det ju en salig blandning, och det luktar inte gott för någon, bara mycket. Idag finns det oparfymerade alternativ till det mesta, från tvättmedel och sköljmedel, till schampo, balsam och deodorant. Leta efter produkter märkta med Svalan. Svalan är en exklusiv märkning för produkter rekommenderade av Astma och Allergiförbundet, där produkten är fri från allergen, parfym och irriterande ämnen i sådan mängd att det inte finns några kända, medicinska rapporterade fall.

På Apoteket finns många oparfymerade produkter av god kvalitet, men även i din lokala matvarubutik finns ofta oparfymerade alternativ.