Bränningeskolan – en allergimedveten skola i Habo kommun

Habo kommun ligger väster om Vättern, ett par mil norr om Jönköping. Bränningeskolan i Habo ligger centralt i samhällets södra del. Det är en skola med förskoleklass, grundskola årskurs 1-5 och fritidshem.

Det som är speciellt med Bränningeskolan är att det är en allergimedveten skola. På initiativ av Folkhälsorådets allergigrupp startades 1998 projektet Allergimedveten skola på Bränningeskolan. Detta som en naturlig fortsättning på det arbete som gjorts på Bränninge förskola.

Man startade projektet med en inventering ur allergisynpunkt med hjälp av den så kallade Örebroenkäten. Enkäten har tagits fram av Arbets- och miljömedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro. Arbets- och miljömedicinska kliniken hette tidigare Yrkes- och miljömedicinska kliniken innan man bytte namn 1 januari 2007. Enkäten är egentligen en av flera enkäter vars syfte är att utreda inomhusklimat enligt den så kallade Örebromodellen.

Allergimedveten skola handlar i första hand om personlig och verksamhetsmässig medvetenhet kring allergifrågor, inte om stora förändringar i verksamhetslokalerna.

Både positiva och negativa reaktioner bland elever och föräldrar har framkommit, men bland de barn som har allergier har man märkt förbättringar av symptomen. Bland de negativa konsekvenser har märkts bland annat förhöjd bullernivå och minskad trevnad till följd av avsaknad av textilier.

Bland de rekommendationer som gått ut till elever, personal och föräldrar finns bland annat följande:

Använd oparfymerat schampo, tvål och deodorant, både hemma och på skolgymnastiken.

Använd rena skolkläder som inte luktar eller kommit i kontakt med tobaksrök om någon i familjen röker hemma.

Använd skolkläder som ej kommit i kontakt med pälsdjur hemma. Tänk speciellt på att använda strumpor som du ej gått med på golvet hemma, då pälshår som ligger på golvet annars kan följa med till skolan.

Klappa inte katten eller hunden innan du går till skolan.

Jordnötter i alla dess former får under inga omständigheter tas med till skolan.

Hjälp till och påminn dina kompisar och fröken så att vi inte glömmer.