Miljögifter i blodet

En ny studie har kartlagt att det finns många kemikalier hos landstingspersonal. Men jag skulle tro att vi är många som bär dessa kemikalier i oss. Studien är gjord från Landstinget i Uppsala län. Bromerade flamskyddsmedel, ftalater, syntetiska myskämnen, tungmetaller, perfluorerande ämnen, bisfenol A och det bakteriedödande medlet triklosan är några av de 35 ämnen som ingått i studien.

Det är ämnen som man återfinner i produkter vi dagligen exponeras för både i arbetslivet och på fritiden. Dessa ämnen finns i golvmattor, i textilier och datorer, i ytbeläggningen i stekpannan och i parfymer och smink. Inom vården återfinns kemikalier i medicinska förbrukningsartiklar, antibakteriella förband och plåster.

Vill du läsa mer om detta, kan du gå in på Landstinget i Uppsala läns hemsida.