Doft- och hygienhysterin

”Det räcker ej att vara ren
för att ha god hygien
tänk att renlighet skulle bli
ren och skär organisk kemi”
Nu är det snart min tur att leda gruppen, Nätverket för Doft- och kemikalieöverkänsliga, för diskussioner angående boken Impotensmadrassen; kapitel 4, Doft- och hygienhysteri.

Människonäsan kan urskilja omkring 10 000 olika dofter. Varje dag utsätts vi för tiotusentals kemikalier som överhuvudtaget inte existerade på vår jord för några årtionden sedan. Det finns idag inte någon plats på jorden – eller någon levande människa – som är opåverkad av kemikalier. Enbart på den europeiska marknaden beräknas 30 000 – 70 000 olika kemikalier vara i omlopp och totalt över 100 000 finns registrerade. Av dessa har knappt fem procent testats avseende miljö- och hälsoeffekter så om resten är farliga eller ofarliga vet vi inte.

Kan man säga ifrån att man inte tål parfymdofter? Tål inte din luktmiljö? Vems kommentarer är man rädd för?

En del parfymer testas på hud men inte hur de påverkar inandningen???

Allt skall dofta numera, inte bara av tvål, schampo, deodoranter, tvättmedel, sköljmedel utan också skosulor, tågkupéer, restauranger, hotell, affärer; med andra ord, så doftsätts det alltmer ute där allmänheten har tillgänglighet till. Vart är vi på väg egentligen? Jämför passiv rökning med passiv doftinandning. Några av de skadliga ingredienserna är gemensamma. Vem säger att man får kränka mitt livsrum?

Hur gör man för att klara av att hämta och lämna barn på daghemmet, när hela miljön där stinker av allehanda doftande produkter, även från barnens egna parfymerade produkter???Är vi inte mer rädda om våra barn utan utsätter dem för allehanda doftande produkter?

Välj oparfymerade barnprodukter och se över din doftmiljö i hemmet. Kräv bättre märkning och att doftande butiksvaror placeras avskilt.

När kommer vår riksdag att behandla doftproblemen i vårt samhälle så som Danmark och Italien gjort?