515 olika kemikalier

skonhetsprodukter.jpg

En nyligen genomförd undersökning i Storbritannien, visar att den genomsnittliga kvinnan bär över 500 kemikalier på kroppen varje dag. Liknande gör de amerikanska kvinnorna dvs använder dagligen parfym, lotion och en mängd kosmetika som sammanlagt innehåller hundratals olika kemikalier. De flesta av kvinnorna var helt omedvetna om antalet kemikalier de satte på.
Vet du hur många du har på dig?
Ta en stund att komma på det. Titta på etiketterna på alla produkter du använder och räkna hur många ingredienser som är listade.
Lägg sedan ihop dem.

Schampo och balsam _______
Lotion och moisturizers/återfuktning _______
Parfym eller cologne _______
Kosmetika _______
Hår-stylingprodukter _______
Deodorant _______
Övriga _______
TOTAL _______

Överraskad? De flesta människor blir det. Här är några viktiga punkter att tänka på:

1. Några av ingredienserna kan finnas i flera av dina produkter, så att ditt totala antal kanske inte återspeglar de faktiska antal olika kemikalier du utsätts för.

2. ”Fragrance” anses vara en affärshemlighet. Tillverkare kan använda ett stort antal kemikalier (ibland över hundra) för att kompensera sin signaturdoft, men de behöver inte räkna upp dem i ingredienserna. Med tanke på detta faktum, kan det totala antalet kemikalier du bär vara mycket större än vad du tror.

3. Alla kemikalier i hygienprodukter är inte dåliga, men det finns en stor mängd vanliga ingredienser som är särskilt riskfyllda för din hälsa. Undvik produkter som innehåller: ”parabener (metyl-, etyl-, propyl-och butyl-parabener), stenkolstjära färger (FD & C Blue 1, Green 3, Yellow 5 & 6, D & C Red 33), Dietanolaminsalt (Cocamide DEA, TEA och MEA hän-ger ingredienser, som kan vara kontaminerade med DEA), Nonoxynol eller nonylfenoletoxilat, ftalater (kan anges som DEHP, DHP, eller DBP5 eller dolda i ”doft”), DMDM hydantoin, triklosan, sodum lauryl och Laureth sulfater, toluen , formaldehyd och allt med ”glykol” eller ”metyl.”

Hur ser din ordning ut?  Är du villig att dela med dig hur många kemikalier du bär varje dag? Även män är välkomna då de har följt i kvinnornas spår med att använda dylika produkter.
Här är en annan artikel om smink från Nyheter24 på nätet.