Så inreder du giftfritt

ImpotensmadrasenMånga människor tänker på vad de stoppar i sig. Vi vill inte att frukt och grönt ska innehålla rester av bekämpningsmedel och gravida avråds från att äta vissa fiskar. Men visste du att soffan du varvar ner i mot kvällningen kan avge giftiga kemikalier rakt in i kroppen?
– Riskerna med kemikalier i möbler och kläder är inte särskilt kända, säger Monica Kauppi, journalist och författare till boken Impotensmadrassen, en bok om kemikalierna i vår närmiljö. Det är denna bok vi läser i vårt Nätverk för Doft- och Kemikalieöverkänsliga. Jag blir så bestört över vad jag läser i denna bok, om hur vi blir behandlade som konsumenter och hur vi manipuleras till att köpa undermåliga och giftiga saker. Rent förskräckligt, vill jag säga!

Vanliga tillsatser i möbler och möbeltextilier:

– Flamskyddsmedel * används för brandskydd i bl a möbler, byggmaterial och elektronisk utrustning såsom TV-apparater, datorer och belysning. Läs i boken vad som kan ske i kroppen.

– Perfluorerade ämnen *  kan finnas i impregneringsmedel som används för att göra tyg vatten- och smutsavvisande. I stoppade tyg- och lädermöbler, heltäckningsmattor mm. Läs i boken vad som kan ske i kroppen.

– Antimögelmedlet dimetylfumarat (DMF) * förhindrar mögel vid transport och lagring. Kan finnas i importerade textilier. Läs i boken vad som kan ske i kroppen.

– Formaldehyd * kan finnas i exempelvis importerade textilier och i spånplattor.Läs i boken vad som kan ske i kroppen.

Under de senaste femtio åren har en uppsjö nya kemikalier tillkommit i vår närmiljö. Många av dessa är skapade av människan och främmande för levande organismer. Fler och fler forskare varnar för att vi utsätts för ett gigantiskt biologiskt experiment. Det är inte bara vad vi äter som har betydelse. Det vi andas in kan ha större effekter.

Det finns en allmän föreställning om att det vi äter påverkar kroppen mer än det vi andas in. Det motsägs av att man är bekymrad över rökning, radon och avgaser. En del forskare menar istället att det är skadligare att andas in kroppsfrämmande kemikalier eftersom det vi äter hamnar i kroppens utrensningsorgan där vi lättare blir kvitt ämnena.


Det finns mer än 100 000 kemikalier på den europeiska marknaden. Kunskapen om hur de påverkar hälsa och miljö är förskräckande liten. Mindre än fem procent av kemikalierna har testats i någon större omfattning, vilket innebär att vi än så länge vet alldeles för lite eller ingenting alls om
resterande 95 procent. (Källa:Naturskyddsföreningen)

Jag vill rekommendera dig att köpa boken på bland annat nätbutiken Oparfymerat.se.