Hallondoft ur barnahår? Varför?

Det är inte naturlig doft av hallon utan en syntetisk, som barn inte borde ha och ingen annan heller för den delen. Kanske de kan få lukta barn, helt enkelt. En revolutionerande tanke!

Allergiforskningen är tydlig: ju tidigare barn utsätts för allergiframkallande ämnen, desto större risk att de blir allergiska. Experter på allergi och överkänslighet brukar rekommendera att man inte använder parfymerade produkter alls på barn. Och att man över huvud taget satsar på få och enkla rengöringsprodukter. Även om barnet självt inte skulle blir allergiskt, drabbas de som är överkänsliga för dofter när vi andra går runt i moln av parfym.

Men den stora parfym-frågan är förstås: Vad det är som driver föräldrar att hälla hallonlukt i sina barns hår? Är det i
själva verket också en oro – för att de ska lukta människa? Liten människa? Det råkar ju vara en ganska god doft.

Apotek och andra butiker tycker att oparfymerat säljer dåligt? Har de någonsin tänkt tanken, varför? Man måste väl marknadsföra dessa produkter där de bäst hör hemma och där vi, som inte vill ha parfymerat, kan hitta dem. Alltså inte bland parfymerat, för vi har svårigheter att gå dit.

Vi är många nu som får mer eller mindre bekymmer med parfymdofter, ca 6,3% av befolkningen, och det är mer än 500 000 människor och vi blir fler och fler. Vi brukar alltid titta på vad USA gör och kommer med och där är doft- och kemikalieöverkänsliga en väldigt stor grupp. Där heter inte sjukdomen SHR (Sensorisk hyperreaktivitet) utan MCS (Multiple Chemical Sensitivity). Du hittar många videoklipp på bl a  http://www.youtube.com/watch?v=tSVyi-9Ngek&feature=related.