Kemikalier i nappflaskor kan skada arvsmassan

Den vanligt förekommande kemikalien bisfenol A kan kan orsaka skador i arvsmassan, skador som bland annat kan leda till problem med fertiliteten hos framförallt män. Det visar en ny studie som pekar på ett samband mellan låga doser av kemikalien och olika hälsorisker för människor. Vi exponeras kontinuerligt för bisfenol A och det återfinns i bland annat genomskinliga plaster, som till exempel nappflaskor. Den grupp som troligen får i sig störst doser av kemikalien är små barn som dricker mjölkersättning eller välling i nappflaskor. Kemikalien utsöndras nämligen från nappflaskan till vätskan den innehåller. Kemikalien kan bidra till hjärnskador, hjärt- och kärlproblem, diabetes och hormonsjukdomar, varnar nu forskare. Bisfenol A är ett så kallat hormonstörande ämne.

Varför inte använda glasflaskor, som man gjorde förr?