Bakpulver, till vilken nytta?

De flesta av oss vet att bakpulver* kan användas till mer än att bara göra hemgjorda kakor och andra jäsdegar.
Man kan använda exempelvis en tom glasslåda (öppen) med detta jäsningsmedel för avdoftning i kylskåpet. Men visste du att det finns otaliga andra sätt att använda bakpulver? Bakpulver är ett perfekt stand-in för mycket;  för personlig vård, till städning och till luktrening.Bakpulver Listan över fördelar är lång: Det är billig, fritt från giftiga kemikalier, mångsidigt och effektivt.

Undrar du hur bakpulver, alias natriumbikarbonat, arbetar i sin magi? Det hjälper till att reglera pH – att hålla ett ämne varken för surt eller för basiskt. När bakpulver kommer i kontakt med antingen en sur eller alkalisk substans är dess naturliga effekt att neutralisera pH. Utöver detta har bakpulver förmågan att fördröja ytterligare förändringar i pH-balansen, så kallad buffring**.

Denna dubbla förmåga att neutralisera och buffra tillåter bakpulvret att göra saker som att neutraliserar sura lukter (som i kylskåpet) samt upprätthålla neutralt pH (som i ditt tvättvatten, vilket bidrar till att öka effekten av ditt rengöringsmedel). Det är en enkel reaktion, men som har långtgående effekter för ett antal rengörings- och luktrenings-uppgifter.

Här är några kreativa sätt du kan använda bakpulver:

Behandla insektsbett och kliande hud
För insektsbett, gör en pasta av bakpulver och vatten, och gäller som en salva på angripen hud.
För att underlätta klådan, skaka lite bakpulver i handen och gnid in det på den fuktig huden efter bad eller dusch.

Renare tvätt
Ge din tvätt en skjuts genom att lägga till 1/2 kopp bakpulver till tvätten så att ditt flytande tvättmedel arbetar hårdare. En bättre balans mellan pH i tvätten gör kläderna renare, fräschare och ljusare. Eller så kan du lägga till 1/2 kopp bakpulver till sista sköljningen för fräschare lakan och handdukar eller att neutralisera träningskläder och doftande kläder.

Ta bort märken
Rengör och ta bort märken (även krita) från väggar och målade möbler genom att fukta en svamp med bakpulver och gnugga lätt. Torka av med en ren, torr trasa.

Ta bort lukt från mattor
Strö frikostigt med bakpulver på mattan.  Låt vara över natten eller så länge som möjligt (ju längre den sätter desto bättre fungerar det). Sopa upp större mängder bakpulver och sug upp resten med dammsugaren. (Observera att din dammsugarpåse kommer att bli full och tung.) En extra bonus: Du kommer också att kunna känna att din dammsugare blir LUKTFRI.

Lindra halsbrännan
Bakpulver är en säker och effektiv antacida*** för att lindra halsbränna, sura mage, och / eller sura uppstötningar.

Du kommer att bli förvånad över vad bakpulver kan göra för att hjälpa dig i hemmet.

* Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. När man tillsätter vatten reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. Bikarbonat och bakpulver är i princip utbytbara. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk / yoghurt.

** Bakpulver har förmågan att fördröja ytterligare förändringar i pH-balansen, så kallad buffring.

*** Antacida är en grupp syraneutraliserande läkemedel, som neutraliserar det sura pH-värdet i magsäcken, vilket gör att om magvätska tränger upp i matstrupen (den vanliga orsaken till halsbränna) så besväras inte matstrupens slemhinnor.