Fyrverkeriernas miljöeffekter

FyrverkeriDet är stor sannolikhet att nyårsraketerna som skjuts upp på fredag innehåller ett av världens värsta miljögifter, som kan ge upphov till cancer och hjärnskador.

Höga halter av det förbjudna miljögiftet Hexaklorbensen har hittats i fyrverkerier i Danmark och nu testar Kemikalieinspektionen nyårsraketer som säljs i Sverige.

Jag tycker att det är något av det mest onödiga som finns att slänga pengar på och tänk vad det förstör för så många. Tänk på alla rädda djur! Inte kan jag och maken få fira nyårsnatten Fårskocki lugn och ro, nej då, vi måste ut och se till våra rädda får och lugna och trösta dem långt in på det nya året. Ser man i deras ögon när dessa förskräckliga raketer brakar loss, då kan man förstå vad rädsla vill säga. Jag undrar också hur alla flyktingar känner det en sådan natt, kommer det inte obehagliga minnen tillbaka då?

Hexaklorbensen är en organisk förening som kan ge upphov till cancer och reproduktion-och utvecklingsstörningar om vi får i oss det efter att det spridits i naturen. Ämnet förbjöds i Sverige 1980, och räknas till ett av världens tolv farligaste miljögifter, ”the dirty dozen” *. Giftet är fettlösligt och mycket långlivat, det kan färdas länge genom näringskedjan. I djurförsök har det orsakat bland annat cancer i levern och skador i hjärnan, immunsystemet och i hormonbalansen.

Här kan du läsa mer.

 The dirty dozen:
* hexaklorbensen
* DDT
* aldrin
* dieldrin
* endrin
* klordan
* heptaklor
* mirex
* toxafen
* PCB:er
* dioxiner
* furaner