Inlägg angående vedeldningen

Vi är många nu, vi doft- och kemikalieöverkänsliga, som har stora svårigheter i vår livsföring. Att behöva utstå vedeldningen och dess farliga rökgaser gör att vi får svårt med andningen samt en del andra påföljder såsom huvudvärk, yrsel, hosta, skakningar, besvär från ögon, näsa och hals mm.

En miljögodkänd panna garanterar på intet sätt att rökgaserna från den är oskadliga, utan bara att förutsättningarna för lite mindre miljöskadliga rökgaser finns. Man kan lika väl elda felaktigt, elda med dålig ved eller liknande och fortfarande förpesta tillvaron.
Det tycks inte hjälpa med ackumulatortank, gäller endast vid nyinstallation av vedpanna, för se nu är det ju så populärt med braskaminer, bastueldning och eldning för badtunnor samt alla dessa s k mysbrasor i anslutning till villaentréer. Många eldar numera också för att dra ner på sina elkostnader och detta drabbar i förlängningen alla oss som blir sjuka av vedeldningen och rökgaserna. Ingen tycks ha tänkt till vad gäller hur dessa ”småbrasor” hanteras. Av erfarenhet vet jag att många tror att man kan elda dagen lång i en spis/braskamin men det är de ju inte till för.

Klicka på denna länk från SVT Uppland där Lena Munkhammar, som har MCS, berättar om hur svårt hon har med grannskapets vedeldning. Hon och hennes man kanske inte ens kan bo kvar i sitt hus utan måste se sig om efter ett annan boende. Men var kan man känna sig fri att kunna andas??? (Denna video finns tillgänglig t.o.m. 4 feb 2012)

Läs även på Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap där professor Lars Barregård, överläkare vid Arbets- och miljömedicin (AMM) vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset, presenterar en FAS-finansierad studie om vedrök.