Husmorsskolan – Grönt gör rent

Det är ett kunskapsprogram på Sveriges Radio P1, som tar avstamp i gamla knep, oftast uppfinningar som kvinnor kommit på och burit i många generationer. Det handlar om smarta lösningar på praktiska problem i vardagen, men också om lust att skapa av det man redan har.

Tvättmedel, diskmedel, fönsterputs, superborttagning och propplösare.Rengöring Rengöringsmedlen i ett hushåll är många. Men vad vet vi om kemikalierna som finns i dem? Hur påverkar rengöringsmedlen oss?
Från programmet den 7 februari visar ”Underbara Clara” att bakpulver, ättika och salt räcker långt för att bekämpa fläckar och silverbesticken badar sig rena. Grönare städning med så få kemikalier som möjligt.

Klicka på de olika länkarna på programmets hemsida och lyssna även på Carl-Gustaf Bornehag, professor i Folkhälsovetenskap om rengöringsmedel.

När man pratar om rengöring med såpa så är det inget alternativ för mig, då såpan numera är doftsatt med parfym. Varför kan jag undra? Varför dög inte såpan som den var och har varit i långa, långa tider, men 1994 tyckte man tydligen att ”nu ska här doftsättas för så här kan ju såpan inte lukta/dofta”. Något jag djupt beklagar! Känner någon överhuvudtaget till om det finns såpa att köpa som inte är doftsatt, så hör av er till mig!