Forskare varnar för nanopartiklar

Nanopartiklar orsakar hjärt- och kärlsjukdomar och de kan förstöra lungorna på samma sätt som asbest. Det vet forskarna men lagstiftningen ligger efter och i dag säljs nanoprodukter som ingen vet effekten av. Ingen lagstiftning hindrar att ett företag gör en nanopartikel av en ofarlig kemikalie och säljer den i en produkt. Detta trots att en nanopartikel av till exempel kol får helt andra egenskaper än kol normalt har. Ofta blir ämnet giftigare

Silvernanopartiklar tar effektivt död på bakterier och andra mikroorganismer. Därför innehåller allt fler produkter silvernanopartiklar. Det finns strumpor som inte luktar fotsvett, kompresser som steriliserar sår och dammsugare som renar luften från bakterier. Men ingen vet hur alla dessa silvernanopartiklar kommer att påverka omgivningen.
På butikshyllorna finns bland annat bilvax, solskyddsfaktorer, smink och hudvårdsprodukter som innehåller olika nanopartiklar. Det finns också fönster som är täckta med nanopartiklar för att stå emot smuts bättre.

Jag har skrivit om detta i ett tidigare skede men då tycktes ingen reagera närmvärt. Kanske det är dags att vakna nu!

Kvällens program i  Uppdrag Granskning på Sveriges Television handlar om allt detta.