Biverkningar i huden av kosmetika och parfymer

Vad är parfymer? Var används parfymämnen? Hur vanligt är det med kontaktallergi mot parfymer?

Parfymtillverkning var en av de första formerna av kemisk-teknisk industri, med rötter i Främre Orientens forntidskulturer. Då framställde man parfym genom att blanda doftämnen med oljor. Numera löser man luktämnen i en vätska, vanligtvis ren alkohol. Fixermedel tillsätts för att göra parfymen mer hållbar och anpassa doften.

Många får stora problem med att använda parfymerade produkter och på Huddoktor.com kanske du kan få lite mer information om hur problemet uppstår och varför.

Många av oss blir sjuka av dofterna och får luftvägsbesvär samt en del andra symptom, läs mer på Nätverket för Doft- och Kemikalieöverkänsliga. Vi arbetar med att sprida information och skapa opinion om Sensorisk Hyperreaktivitet, SHR och Multiple Chemical Sensitivity, MCS och finns numera, som så många andra, på Facebook under namnet In the air – be aware, klicka på länken här. Välkommen även hit!