Kommer på SVT

Dokumentärfilmen Underkastelsen av Stefan Jarl visas på Sveriges Television, Kanal 1 tisdag 12 april kl. 22.00. Av rättighetsskäl visas filmen inte i SVT Play.

Larmrapporterna om gifter i vår närmiljö har hamnat i skuggan av klimatförändringarna. Dokumentärfilmaren Stefan Jarl vill visa att kemikalieindustrin är mer välmående än någonsin – sedan andra världskriget har produktionen stigit från 1 miljon till 500 miljoner ton kemikalier per år, ämnen som långsamt ackumuleras i våra kroppar. Denna dokumentärfilm är väl värd att ses.

Kemikaliefrågan är en av de svåraste miljöfrågorna eftersom det finns så mycket kemikalier. Många gånger har jag skrivit om vad kemikalierna gör med oss och vad våra barn och barnbarn kan drabbas av. Att bli sjuk i Doft- och Kemikalieöverkänslighet, Sensorisk Hyperreaktivitet (SHR) eller Multiple Chemical Sensitivity (MCS)=Mångartad kemisk överkänslighet, är ingen lätt sjukdom, det blir ett utanförskap som ingen i världen önskar sig.

Familjen måste stå ut och vara där, när ingen annan förstår hur dålig man blir av att utsättas för kemikalier. Förhoppningsvis försvinner inte vännerna, men man kan aldrig vara för säker, för det går inte att mötas på lika villkor, då jag blir sjuk av vad du doftar. Men lyssnar Du och fortfarande vill vara min vän, försök då att i möjligaste mån höra med mig vad Du kan göra för att jag ska må bra. Det är i detta läge man skiljer riktiga vänner från andra så kallade vänner. Skilja agnarna från vetet, som ett ordspråk säger.

Har du ingen chans att se filmen kan du alltid köpa den på DVD.  Kolla in och jämför priser hos Pricerunner.