Om naturkosmetik

Jag sökte efter information angående naturkosmetik och fann detta hos VIDENSENTER for ALLERGI, en dansk hemsida.

InnehållsförteckningJag har blivit lite bekymrad då jag ofta har kommit i kontakt med att man marknadsför just detta, NATURLIGT. Vissa kosmetika marknadsförs som naturliga eller naturbaserad. Dessa produkter innehåller i allmänhet samma grundläggande ingredienser som andra produkter såsom dofter.

Dofter kan extraheras från naturliga källor som trä, växter, blommor och frukt, och producerar så kallade eteriska eller essentiella oljor och som kan användas i parfym och i doftande produkter. Ett antal av dessa eteriska oljor är kända för att vara en vanlig orsak till allergi  t ex. Evernia prunastri, ylang-ylang och jasmin.

Eteriska oljor innehåller ofta många olika föreningar och sammansättningar och kan variera beroende på var dessa växter odlas, när de skördas och hur de behandlas.

Många dofter framställs syntetiskt och är kända för att orsaka allergier; de finns också i det vilda. Det är ingen skillnad i sensibiliserande* effekt; läs betydelsen här, av dessa läkemedel om du utsätts för det via naturlig källa eller syntetisk form.

Korgblommor kan också orsaka allergier. De används ibland i naturkosmetik till exempel Kamomill även kallad Chamomilla recutita (Chamomilla recutita är en del av korgblomsfamiljen). Personer med korgblomsallergi bör undvika kosmetika med korgblommor i.

Om du väljer att använda kosmetika som innehåller naturliga extrakt, är det i allmänhet inte något större skydd mot allergier än att använda andra kosmetika. Den parfymallergiska/doftöverkänsliga personen kommer, oavsett om det allergen läggs till produkten som ett kemiskt ämne eller som del av ett naturligt extrakt, ha samma allergiska/överkänsliga problem.

Individer med parfymallergi eller överkänslighet bör därför undvika naturbaserad parfymerade produkter.

Allergi Research Centre är ett nationellt centrum som forskar och ger information om allergier mot kemikalier. Centrumet är ett initiativ av Miljø- og Sundhedsstyrelsen och drivs som ett samarbete mellan Institutionen dermatologi och lung-avdelning på Gentofte sjukhus och dermatologi institutionen vid Odense Universitetssjukhus. Kunskapscententret är fysiskt placerad på Gentofte Hospital. Länken till Dansk AllergiCenter.