Dansk fond bidrar till forskning

År 2011 startade den största befolkningensstudien DANFUND-projekt inom området för olösta medicinska tillstånd.

Orsakerna till lukt/doft – kemisk känslighet, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, irriterad tarm syndrom och relaterade tillstånd är nu oförklarliga. Dessa inkluderar varför TrygFonden har valt att stödja den största befolkningensstudien inom området, DANFUND-projekt.
Studien kan hjälpa till att svara på frågor om frekvens, orsaker och mekanismer om dessa sjukdomar och kan därmed bidra till ett betydande klargörande av de många obesvarade frågor i dag som omger dessa tillstånd. Studien stöds med 10 miljoner dollar i TrygFonden.
Samarbetspartnerna i projektet omfattar:

  • Forsknings Center for Forebyggelse og Sundhed, Glostrup Universitetshospital
  • Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik, Århus Universitetshospital
  • Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed, Gentofte Hospital
  • Projektenhed for psykiatrisk rehabilitering, Psykiatrisk Center Ballerup
  • Liaisonpsykiatrisk Enhed, Psykiatrisk Center København
  • Biostatistisk afdeling, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Länk till Videncenter for Duft – og Kemikalieoverfølsomhed . Läs också vad TrygFonden gör.

Jag önskar att de ska hitta varför jag blir sjuk av allehanda parfymerade produkter, parfym, kemikalier, blomdoft, cigarettrök, rök från eldning, mögel, luftföroreningar, avgaser och kall luft och ansträngning.
Mitt livsrum blir så trångt och valmöjligheterna blir små. JAG VILL GÖRA SOM ALLA ANDRA! Jag önskar också resa på semester och bl a sitta vid ett gatukafé och dricka kaffe och titta på folk, åka till Liseberg eller annat nöjesfält med mina barnbarn, gå på bio, konserter, utställningar mm. Allt detta vill jag göra utan att ständigt behöva kontrollera vart vinden bär och om jag kan få sitta en stund utan att man får cigarettrök på sig, utan att parfymerade närmar sig mig.

Jag har tänkt på att människan inte vill stå ensam utan gärna smyger sig intill andra. Detta har uppenbarats mig då vi har ställt vår bil på en tom parkeringsplats och innan man helt har hunnit stiga ur, så kommer där en bil och ställer sig precis bredvid oss och ut strömmar en parfymdoft utan dess like och då är det bara att köra vidare och hoppas på att nästa plats är utan parfymerade och cigarettrökande människor. Hoppet är ju det sista som lämnar människan och …