Skydda barnen bättre!

Människor utsätts i sin vardag för allehanda kemikalier som är cancerframkallande eller farliga på andra sätt. Särskilt våra barn och ungdomar är mer sårbara än vuxna för kemikalier. Skyddar vi barnen så innebär det också i förlängningen av vi vuxna också skyddas i vår vardag. Kemikalier i kläder och skor kan ge livslånga allergiska besvär. Idag kan vi inte bedöma hur stora riskerna är för olika typer av skador. Det gäller särskilt för allvarliga långsiktiga skador som cancer och påverkan på människans fortplantning. Vi vet att kemikalier i vissa fall kan samverka på ett sådant sätt att risken kraftigt ökar. Trots detta bedöms i dagens lagstiftning i regel risken utifrån en (1) kemikalie i taget, utan att möjliga kombinationseffekter beaktas.

Hormonstörande ämnen gör att barn kommer betydligt tidigare in i puberteten. Barn utsätts för allehanda kemikalier i sin miljö, bland leksaker, i hårvårdsprodukter, hårfärgning, kosmetika och vad som är så populärt numera: tatueringar.

Läs här om vad som står i Handlingsplan för en giftfri vardag 2011-2014 av Kemikalieinspektionen.