Ingen parfym – friskare luft

Visste du att parfym är tillverkad av giftiga kemikalier som kan skada din hälsa? De kemikalier som finns i parfym är samma kemikalier som finns i cigarettrök, och ändå finns det ingen reglering av doftindustrin??? Många människor är ”besvärade” av parfym – utvecklar huvudvärk, får problem med bihålorna och även astma från exponeringar. Väldigt många har blivit sjuka eller till och med blivit funktionshindrade efter att ha använt (eller ha utsatts för) parfymer och andra doftande produkter. Dofter används nu i nästan varje städ-, tvätt- och kroppvårdsprodukt på marknaden! Dessa kemikalier går direkt in i blodet när de appliceras på vår hud och absorberas av huden på våra kläder. Vi andas även de kemiska ångor som sedan går direkt till våra hjärnor där de kan göra stor skada. Flertalet av dessa dofter har även en ”narkotisk” effekt, vilket vissa människor tycks  vara ”beroende” av i sina parfymer.

Ta dig tid att läsa följande artiklar och utbilda dig själv om hälsoriskerna för dig och din familj: Ingen parfym betyder friskare luft.

Dagens parfym är inte gjord av blommor men från giftiga kemikalier. Det är ungefär så romantiskt som farligt avfall. Mer än 4000 kemikalier används i dofter. Av dessa är 95% gjorda av petroleum. Ingen myndighet reglerar doftbranschen, men kemikalier i parfym skadar hälsan såsom tobaksrök.Vissa giftiga kemikalier som finns i dofter: Toluen, etanol, aceton, formaldehyd, limonen, bensen derivat, metylenklorid och många andra kända för att orsaka cancer, missbildningar, infertilitet, skador på nervsystemet eller andra skador. EPA *fann kloroform och i mjukgörande medel.

Sluta använda produkter som är giftiga. Använd aldrig någonsin bekämpningsmedel eller växtgifter. Det finns säkrare alternativ. Bär inte kläder som har exponerats för myggmedel, malkulor eller andra gifter, särskilt kring personer med MCS, även om kläderna har tvättats.
Sluta använd doftande produkter. Även om du tycker att produkterna är oparfymerade och vänner säger att dessa gör att de känner sig sjuka, tro dem!  Om du har använt parfymerade produkter på kläderna, borde du veta att det kommer att ta många tvättar innan du kan använda dessa kläder igen, om ens någonsin,  tillsammans med människor med MCS.
Använd inte ”luftfräschare” i ditt hem eller i bilen, doften stannar på dina kläder.

Även om du inte känner av effekterna ännu, är din hälsa skadad, och du kommer att kanske att utveckla MCS eller andra sjukdomar om du fortsätter att utsättas för giftiga kemikalier.

Använd inte kläder som har kemtvättats någonsin i närheten av människor med MCS. Tänk på att varje offentlig plats du besöker på vägen till en doftkänslig väns hem kommer att lägga gifter och dofter till dina kläder. Om du måste ta kollektivtrafik, om du har ett ärende att göra eller om du ska till ett annat evenemang först, ta med ett RENT ombyte kläder i rena, dubbla plastpåsar.

Vi har blivit hjärntvättad av branschen som vi måste täcka upp” våra naturliga dofter med giftiga kemikalier att våra egna dofter inte är godtagbara. När du gör paus och vill komma bort från giftiga dofter, är lukten av ”naturligt ren” helt enkelt underbart!
Var snäll mot dig själv, miljön och de människor du älskar, särskilt de som har MCS.

* EPA = US Environmental Protection Agency