Bädda åt barnen – i garaget?

-Ett barn skulle egentligen sova i garaget för att sova på hemmets säkraste plats beroende på att hemmen innehåller så mycket ftalater, bisfenoler och andra mjukgörare, säger Anders Ridderström, ordförande för Naturskyddsföreningen i Örebro län. Han intervjuas på Tvärsnytt/SVT.
Hm, skulle inte tro det, för vad finns det inte av allehanda kemikalier i ett garage?

Lukter/ångor av t.ex. bensin, olja, kemikalier, mögel? Gamla trasor av indränkta kemikalier som ligger och stinker. I ett litet dåligt ventilerat utrymme (t.ex. garage) kan det finnas risk för kolmonoxidförgiftning.  Vad ska de göra som inte har garage och alla andra för den delen? Låt de små barnen sova i trappuppgången?

Vad göra istället? Jo, rensa bort farliga leksaker, tvätta leksakerna, tvätta sängmaterial, våttorka golven och vädra ofta och tvätta kläder med doftfria tvättmedel alternativt köp tvättnötter (tvätten blir mycket mjuk så något sköljmedel behövs inte). Vid svårare fläckar använd ditt parfymfria diskmedel och gnid in fläcken med. Använd inga produkter som är parfymerade eller har konserveringsmedel. Läs väldigt noga på baby-barnprodukter som är till för barnens känsliga hud. Oftast står parfym allra längst ner i innehållsförteckningen, kanske alltför finstilt. Många gånger är det bra att leta upp produkten och innehållsförteckningen på internet. Ifrågasätt och be om förklaring som konsument varför barby-barnprodukter är parfymerade!
Gör kloka val – för dig och ditt barn!