Våga fråga!

Pratbubbla_vågafråga

Välj giftfritt när du handlar!

Jag har ju tjatat om alla varor som doftar/luktar av allehanda kemikalier och ibland så finns de där för att tillverkaren vill ha vissa egenskaper på varan. När du är ute och ska handla t ex en soffa, barnkläder, träningskläder, smycken, tvätt- och sköljmedel och tandkräm, ja precis vad du önskar, så finns där kemikalier i produkten och du vet inte säkert vad för slags kemikalier som ingår. Du vet inte heller hur farlig den kan vara för dig och din familj, för miljön och innehållsförteckningen är så pytteliten att du inte ens kan läsa, och så vill säkert fabrikanterna också ha det, skulle jag tro. Det är företagen som är ansvariga att produkten inte är skadlig för människan eller miljön och det är myndigheterna som är till för att kontrollera att företagen sköter sin uppgift.

Men hur ofta har vi inte fått hem saker, som vi i början är rätt nöjda med, men så känns där en konstig doft/lukt och vi mår inte så värst bra. Vad kan min pryl/sak innehålla som gör att jag mår så här dåligt? Då måste du kunna fråga om detta, men allra helst vill vi ju inte ens ha hem dessa varor i vårt hem, eller hur? Miljöförvaltningen i Göteborg har tagit fram ett formulär, som du kan ha hjälp av.

Vill du läsa mer om vad som finns att göra, klicka då på denna länk så ser du lite av varje av vad du kan göra.