Giftfri miljö – Handlingsplan ska minska kemikalierna

Skydda barnen bättre!

Vi vuxna måste bli bättre på att skydda barnen från hälsofarliga ämnen i vardagen och för att även nästa generation ska kunna få leva med god hälsa. Men då måste det till kraftfulla åtgärder så att alla kan känna sig delaktiga och dra sitt strå till stacken.

Myndigheterna måste bestämma sig nu för vad som kan tillåtas i handeln och vad barnen kan ha omkring sig i sitt hem, på förskolan – skolan. Man måste först tydliggöra problemet innan man kan lösa detta och det är väl det vi har myndigheter – forskare – och inte minst politiker och vår regering till samt vårt eget ansvar och vilka val vi själva gör.

  • Bygga skolor och hem utan farliga ämnen
  • Låt barnen leka giftfritt
  • Kosmetika och hygienprodukter utan risk för allergi eller överkänslighet
  • Kläder utan giftiga kemikalier
  • Bra barnmat utan rester av farliga ämnen
  • Vad gör regler och forskning för barns giftfria vardag

Kemikalieinspektionen arbetar för att få bort farliga kemikalier i vår vardag. Läs mer om detta på svt.se och klicka gärna på Play-länken vid sidan om och se intervjun med Jan Hammar på Kemikalieinspektionen.