En känslig grupp som många förbiser

struliga tonåringarBarn är man även upp till 18 år och ändå så undviker myndigheter och forskare att ta reda på riskerna för barn mellan 13 -18 år.

En känslig grupp som många förbiser är våra tonåringar. Vi förfasas över att små söta förskolebarn har plastleksaker med miljögifter, men omsorgen om de struliga, gängliga och finniga tonåringarna är däremot som en blind fläck. Biologiskt sett finns det starka skäl att anta att tonåringar utgör en grupp som är extra känslig för miljöpåverkan.

Många kroniska sjukdomar debuterar under tonåren och trots fakta ägnas nästan ingen forskning och utredning åt tonåringars miljö och hälsa. Under tonåren pågår en snabb utvecklingsfas som styrs av en rad olika hormoner. Tänk vad många hormonstörande kemikalier det finns i det som ungdomarna eftertraktar; som att använda smink, färga håret, tatuera sig, börja röka, snusa, pröva på alkohol och droger, äta snabbmat och samtidigt exponeras de för luftföroreningar och buller i skollokaler och allt detta är skadligt för hälsan men måste vi som är vuxna skydda våra tonåringar från detta? Jo, det är väl självklart men kan vi det?

Det forskas om mobiltelefoner och om de kan orsaka hjärntumörer hos våra ungdomar och ibland så framkommer att det inte är någon fara men i nästa stund så är det fara på färde. Då kan jag som mormor undra vad som gäller?  Finns det risk för skador att mina barnbarn använder mobiltelefonerna dygnet runt?Det är ju så vanligt förekommande att mobilerna är ungdomars vardag numera men samtidigt så växer deras kroppar och hjärnor och …

Hur kan man glömma allt detta och sitta nöjd som politiker/riksdag och regering?Socialstyrelsens Miljöhälsorapport 2005 och Miljöhälsorapport 2009

Kemikalieinspektionen inbjuder den 17 november till  Forum för Giftfri miljö 2011 – Skydda barnen bättre.