500 000 svenskar blir sjuka av dofter

Visst är det oerhört svårt att leva med sjukdomen Doft- och kemikalieöverkänslighet, det ska gudarna veta!!! Det är så mycket som vi måste avstå ifrån som gör oss sjuka. Vanlig gemenskap som alla andra tar för givet är inget som man kan lita på, särskilt svårt nu i advent- och juletid.

Vi är alla olika i vad vi klarar av i vår sjukdom, en del kan gå in i affärer en stund – andra inte, en del kan åka kollektivt men inte andra osv…Jag brukar reagera genast men också som andra får problemen någon/några dagar senare. Dessutom så fyller vi på vårt ”glas” och allt eftersom kommer vi till sista droppen och då ligger vi där. Jag får andningsproblem, hostar så jag till och med kräks ibland, får yrsel och det sticker som av tusen nålar i min näsa och ibland så får jag näsblod, rinnande ögon, en mycket kraftig huvudvärk, ögonvärk vill jag egentligen kalla den, och som gör att jag blir helt förstörd och blir liggande i flera timmar upp till dagar. Min kropp blir så trött och vill helt enkelt inte vara med längre. Mitt tal blir sluddrande och jag kommer inte ihåg saker och ting.

Här hittar du en länk till Aftonbladet/Wellnes där Lena Nilsson blir intervjuad om sin (om min) sjukdom Sensorisk Hyperreaktivitet eller som det ofta också sägs Doft-och Kemikalieöverkänslighet. Jag vill också lägga till att utomlands så säger man MCS (Multiple Chemical Sensitivity) om denna sjukdom.

Besök Nätverket för doft- och kemikalieöverkänsliga för mer information. Läs i broschyren om doftöverkänslighet.