Sjuk av våffeljärnet?

VåffeljärnVårt gamla våffeljärn hade gått till återvinningen och nu närmade sig våffeldagen och ett nytt sådant inhandlades, ett dubbel-järn. Men inte kunde jag använda detta genast utan min man fick ”köra” detta i några timmar (5) i sin verkstad och sedan fick så våffeljärnet komma in och jag skulle grädda våfflor.

Tyvärr så gick det inte så bra då våffeljärnet stank så ohyggligt av något men vad??? När jag läser på bruksanvisningen så läser jag följande:  effekt 1300w, termostatstyrning, indikatorlampa, nonstickbelagda laggar. Det måste vara detta NONSTICK men vad är det? Skulle det överhuvudtaget gå att ÄTA våfflor från detta våffeljärn?
Läser på  Wikipedia: ”En icke-klibbig yta är en yta konstruerad för att reducera möjligheten av andra material för att hålla fast det. En icke-vidhäftande beläggningen kan appliceras på ett substrat för att producera en sådan yta. En vanlig tillämpning av icke-stick beläggningar är köksredskap. Tills nyligen PTFE (under varumärket ”Teflon”) dominerade den här marknaden, men på grund av hälsoproblem när det gäller både material (se Polymer rök feber ) och dess bearbetning och tillämpning (se nedan angående PFOA) dess användning har minskat på senare år . Andra beläggningar, inklusive aluminium och keramik har blivit populära”.

Googlade på PFOA och fick fram denna länk från Kemikalieinspektionen.

Min make trodde att det var okej att ställa in det kalla våffeljärnet i ett köksskåp senare men pytt, det gick absolut inte utan det får stå kvar utomhus alternativt slängas!!! Finns det någon mer som har känt av starka lukter av våffeljärn / köksredskap?


<b>länk</b>.<br /> Min man trodde senare att han kunde ställa in våffeljärnet i ett köksskåp, men detta var inte en möjlighet utan det får stå ute alternativt slängas!!!Är jag ensam om att känna av lukter från nya våffeljärn / köksredskap?