Säg ifrån!

Tala om för personer som ställer sig och röker jämte dig, vid ingångar, i busskurer och i närheten av barn och att du blir sjuk av deras beteende samt hur skadligt det är med passiv rökning. Man kan alltid säga detta på olika sätt förstås. Är du inte i god form denna gång, gå undan men dagar som känns bättre då kan man faktiskt nå personen ifråga och hon/han får sig en tankeställare. Det gäller ju inte att ha en anklagande ton, vet av erfarenhet, utan försöka säga det på ett sakligt och lite ödmjukt sätt. Detsamma gäller när människor doftar från parfymerade produkter. Be dem hålla ett visst avstånd för att du blir väldigt sjuk av parfymdofter.

Jag vill också att sjukvården tar ett större ansvar och lyssnar och lär sig av oss som blir sjukare av att ha varit i kontakt med vården än innan vi kom på besök. Många gånger känns det som om de INTE HAR EN ANING och kanske inte vill veta heller. Beställ eller kopiera informationsmaterial från Astma- och Allergiförbundet och dela ut vid olika besök, där du finner att människor behöver få kunskap.
Skriv ner dina erfarenheter av dina besök och skicka till cheferna hos de olika myndigheter, som ansvarar för sjukvården/folkhälsan. Bifoga då även Doftfoldern till detta. Bli en liten ”snigel på ögat” och kräv svar, om och om igen. Jag har skrivit många gånger till sjukvårds- och hälsominister Göran Hägglund och jag tror mig veta att han känner till mig och mina problem numera och jag skulle önska att fler påminner honom om vilket liv vi får försaka. Vi får inte ge oss utan som man ofta säger: Trägen vinner!