Hur ”gömda” doftämnen skadar människors hälsa

health-beauty-products-300x159Från lotion och schampo till luftrenare, kosmetika och rengöringsmedel verkar dofter vara överallt i hushåll och personliga hygienprodukter. Massor av människor njuter av dofter, men nya rapporter har konstateras att miljontals (ja, bokstavligen miljoner!) människor (jag är en bland alla dessa) drabbas av hudallergier, andningsproblem, huvudvärk mm orsakade av kemikalier i dofter. För det är just kemikalier det är och inga vackra doftande blommor precis.

Så vakna upp och tänk dig mycket noga för vilka produkter du använder!

Den frustrerande delen? Det är nästan omöjligt för oss att undvika specifika doftämnesallergener eftersom företagen håller doftämnen en hemlighet. Här är de senaste nyheterna från Secret Scents:

  • Allergiska reaktioner mot kemikaliedofter är vanliga, och har ökat kraftigt bland barn de senaste decennierna.
  • Kvinnor är mer påverkade av allergi, astma och annan överkänslighet. Kvinnor utsätts för mer parfymerade hygienprodukter och rengöringsmedel, och är 2-3 gånger mer benägna att drabbas av allergier/ överkänslighet mot doftämnen (kemikalier) än män.
  • Kvinnodominerade yrken är betydligt mer benägna att förknippas med allergi /överkänslighet mot dofter (kemikalier) , till exempel massörer, kosmetologer, arbetare hushåll och stylister.
  • Dofter är svåra att undvika. Exempelvis finns det doft i 96% av schampon, 91% av antiperspiranter och 95% av rakprodukter.

Inom EU är tillverkare av rengöringsmedel och kosmetika skyldig att offentliggöra de 26 vanliga doftämnesallergener på produktetiketter. Många av dessa företag gör samma produkter i USA, men avslöjar inte allergener här eftersom det inte krävs enligt amerikansk lag.

Lösningen är enkel: Företagen bör offentliggöra doftämnen i produkter, så att vi kan välja att undvika kemikalier som kan skada vår hälsa.
Utdrag från Wikipedia, där du kan finna mer att läsa samt hitta de olika källhänvisningarna.

Hälso- och miljöaspekter
”Vissa ingredienser i parfymer kan orsaka hälsoproblem. Vissa dofter kan ge astmatiska anfall; nyare forskning har visat att så även kan ske om astmatikern inte ens kan känna lukten av doften. Många ingredienser i parfymer kan orsaka allergiska reaktioner på huden och andra allergiska anfall. Det finns belägg för att några vanliga ingredienser, som viss syntetisk mysk, kan framkalla hormonrubbningar i kroppen (endokrin störning), och till och med orsaka cancer (i synnerhet syntetiska polycykliska molekyler, som myskgruppen har). Vissa naturliga aromer kan orsaka hudirritation. En del parfymer innehåller aceton, etylacetat, acetofenon och andra potentiella allergener, som kan framkalla allergi hos personer vid långvarigt eller intensivt bruk.Syntetiska aromer bryts inte ner i naturen lika lätt som naturliga. Detta gäller i synnerhet syntetisk mysk, som används i stor utsträckning i både parfymer och parfymerade produkter, som till exempel sköljmedel. Sådan syntetisk mysk har återfunnits i höga doser i naturen, både i det marina systemet och i atmosfären. På grund av den höga toxiciteten har former av syntetisk mysk förbjudits, medan annan används i stor utsträckning”.

Lär dig mer om dolda doftämnen och vad du kan göra för att undvika dessa. Doftämnen är t ex linalol, limonen, phenoxyethanol. På  shenet.se finns mycket mer information.

Läs på denna sida och lär dig hur du gör för att undvika dofter (kemikalier). Tell the fragrance industry to stop keeping fragrance ingredients a secret!.