Hormonstörande kemikalier – folksjukdomar!?!

Kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och flera folksjukdomar är betydligt starkare än vad man hittills trott. Ingen är längre opåverkad. Många av oss är mer påverkade än de flesta …ännu …men jag tror nog att vi kommer att få läsa om alltfler som drabbas av allehanda sjukdomar. Jag är en av alla drabbade med sjukdomen Kemisk intolerans –  Sensorisk HyperReaktivitet (SHR) i dagligt tal säger många att den heter Doft- och Kemikalieöverkänslighet och MCS. För mig är det inte endast syntetiska kemikalier som gör mig sjuk utan bl a naturliga blomdofter såsom hägg, syren, rönn, rosor, liljekonvalj, vitsippor. Ja, visste inte att vitsippor har en doft jag inte tål. För mig behöver inte doften vara ”stark” för att jag ska må dåligt. Vi har fått ett gräs Luddåtel, som finns i hagarna och som ska bli hö till djuren, och detta luktar så starkt att jag inte längre kan vara med vid höskörden.

Ny WHO-rapport:Kemikalier bakom flera folksjukdomar. I rapporten visa forskarna störningar som ökar och som kan kopplas till hormonstörande ämnen.
”Människans hormonsystem styrs av de endokrina organen som producerar över 50 olika hormoner. De viktigaste är hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna samt könskörtlarna (äggstockar/testiklar). De är avgörande för till exempel ämnesomsättning, fortplantning, immunförsvar och blodtryck. Endokrina sjukdomar är bland annat diabetes, vissa former av cancer och fetma.”

—–
Endokrina sjukdomar

Människans hormonsystem styrs av de endokrina organen som producerar över 50 olika hormoner. De viktigaste är hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna samt könskörtlarna (äggstockar/testiklar). De är avgörande för till exempel ämnesomsättning, fortplantning, immunförsvar och blodtryck. Endokrina sjukdomar är bland annat diabetes, vissa former av cancer och fetma.

De hormonstörande ämnena är många. Kända exempel är PCB, ftalater, bromerade flamskyddsmedel, metaller som bly och kvicksilver samt olika bekämpningsmedel.

Källa: Stockholms Universitet

—–

Det finns flera länkar att läsa på från Sveriges Radio Nyheterna/Ekot:
Barn påverkas av kemikalier redan som foster

WHO-Kemikalier bakom flera folksjukdomar

Kemikalierna som stör hormoner finns överallt