Parfymfritt vs Doftfritt?

Vad ska man sikta in sig på? Parfymfritt eller doftfritt? Det är väl inte för inte som min hemsida/blogg heter Doftfri.se då jag även känner av dofter från produkter som är parfymfria.

Parfymfria produkter kan innehålla naturliga eller syntetiska doftämnen. Naturliga dofter är exempelvis blommande växter och dessa är svåra att undvika då man som jag gärna vill vistas i naturen för att kunna må bra. Särskilt svåra är rölleka, liljekonvalj och vissa grässorter; luddåtel, vilken har ”vandrat” in i våra hagar och som ska bli foder till fåren. Detta gräs luktar så starkt när det har slagits av att jag har svårigheter att vistas i närheten av hagarna. Blommande syrener, hägg och rönn är träd/buskar som också är problematiska och svåra att undvika då dessa växer i rätt så stor omfång här i min omgivning. Om hösten så är det ormbunkar som vissnar ner och dör som gör att jag får avhålla mig från vissa platser.
Eteriska oljor är doftande och flyktiga och kan bestå av en mängd olikartade kemiska föreningar av vilka många kan framställas på syntetisk väg. Bland eteriska oljor finns exempelvis rosenolja, jasminolja, lavendelolja, bittermandelolja, anisolja, citronolja, eukalyptusolja och bergamottolja. Många av dessa används vid tillverkning av parfymer och andra kosmetiska produkter, även om syntetiska doftämnen blivit allt vanligare.

Doftande konserveringsmedel är bl a phenoxyethanol (fenoxyetanol). Doftämnen: Citronellol, geraniol, linalool, limonene.

Tidskriften Råd & Rön har en artikel där de listar olika krämer/lotion som är fulla med kemikalier / parfymer. Hur vore det att lista doftfria produkter, Råd & Rön??? Vi får skriva till tidskriften och be dem göra en lista med doftfria produkter.

E-post  Var med och påverka Du också!