Medborgarförslag angående doftfrihet i kommunens verksamheter

Yes! Yes! Yes!

Nu har Kommunfullmäktige justerat protokollet för mitt medborgarförslag angående doftfrihet i kommunens verksamheter och detta skall börja gälla från 2013-06-01.

Det har varit en lång resa och många månader från det att jag skickade in mitt förslag i september 2011 och jag skrev här på bloggen lite senare om Äldreomsorg – doftfri personal önskas , skickade massor av länkar om hur det är att bli sjuk av parfymerade produkter till utredaren på kommunen till att jag fick mejl och kunde läsa Tjänsteskrivelse.pdf samt att Kommunstyrelsen tillstyrkte ProtutdrKS130410Doftfri.pdf vid sitt sammanträde och att de föreslår Kommunfullmäktige att tillstyrka vid sitt möte onsdagen 24 april angående doftfrihet i kommunens verksamheter, så kände jag mig tillfreds. Jag hade fått ett mejl från sekreteraren om mötet om att ”Den som har väckt medborgarförslaget har rätt att komma till fullmäktige och yttra sig när det ska avgöras. Kan du inte komma till Kommunfullmäktige och om du har synpunkter som du vill ha framförda kan du höra av dig”. Då jag inte klarar av att vistas bland parfymerade människor så blev mitt val att endast mejla vilka mina önskemål var.
Jag ville att alla ledamöter skulle få läsa Doftfoldern om doftöverkänslighet *genom att lägga denna folder på deras plats samt att jag var tillgänglig via telefonen, om det var så att någon ville ställa frågor till mig. Tydligen stod allt klart för ledamöterna att anta policyn utan att jag behövde tillfrågas, vilket var bra i och för sig.

Min allra högsta önskan är att INGET BARN ska behöva känna sig undanskuffad och tillplattad i skolmiljön för att personal går omkring och doftar från parfymerade produkter och att detta ska kunna fortgå år ut och år in och att barnet blir mer och mer tillintetgjord. Kan man sedan påverka andra, exempelvis elever och föräldrar, om att avstå från parfymerade produkter så har man kommit långt i förståelsen för att man  med hjälp av kommunens policy kan rädda detta barn, allas vår angelägenhet.

Du måste göra ett aktivt val, dvs välja oparfymerade produkter från topp till tå och då inkluderar detta också oparfymerat tvätt- och sköljmedel!

* Foldern går att beställa från Astma- och Allergiförbundet under Tema: Doft

En liten notis i tidningen men för mig är detta stort! Alingsås-Kuriren 23 april 2013