God Morgon Doft

cigarette-smoke-free-4Parfymspraycigarett_tecknad

Jag vill lägga in texten från en kvinna med doft- och kemikalieöverkänslighet som beskriver hur omgivningen förstör hennes morgon. På många kallelser till vården står följande ”Vi ber dig att undvika parfym och doftande krämer” alternativt ”Här använder vi varken parfym eller rakvatten och ber Dig undvika dessa vid besök”. Jag tror mig veta att få människor förstår att parfym inte endast finns i deras sista ”dutt/spray av parfym” utan i alla deras kropps-hårvård-tvätt-och rengöringsmedel. Vakna upp och hjälp till att upplysa människor om detta och skriv istället ”Använd INTE parfymerade produkter” och sedan en förklaring av vad dessa parfymerade produkter kan vara.

God Morgon!
Du startar dagen med en kaffekopp o en cigarett på balkongen. Frukost i skenet av de nya doftljusen, sen in i duschen. Duschar med parfymerad duschtvål, tvättar håret med schampo o balsam med fin doft. Smörjer in kroppen med din nya, fina, doftande kroppslotion, en annan till ansiktet! Deodorant med doft förstås, kan ju svettas lite. Sen på med kläder som är tvättade i parfymerat tvättmedel och sköljda i den där nya fantastiska Comforten som har 100 % mer doft i varje droppe, enligt reklamen.
Sen fram med parfymflaskan! Men, nej inte i dag, du ska ju till sjukhuset och de bad om parfymfritt på kallelsen, du måste ju visa lite hänsyn!
Sen springer du till bussen och hinner med en cigarett precis innan den kommer. Blåser ut röken, kastar fimpen och kliver på. Det finns bara två platser lediga, du tar den längst fram.
Det du inte vet är att jag står vid nästa hållplats. Finns bara en ledig plats, den bakom dig. Oj, vad det luktar! Försöker att hålla igen, men det funkar inte. Magen låter illa, hes blir jag och känner hur slemhostan är på väg. Snart framme som tur är. Men fy! Du kliver också av och vi går till samma avdelning, samma väntrum…på vägen dit tar du en cigarett…
Helt ovetande och utan att förstå, så har du förstört min dag. Fast du avstod från en droppe parfym! Du ville ju visa hänsyn.

Rök och doftöverkänsliga Fia!