26 doftämnen – kosmetikaförordningen enl EU

Enligt kosmetikaförordningen måste följande 26 doftämnen namnges i produktens innehållsförteckning när koncentrationen överstiger 0,001 procent i produkter som inte sköljs av, och 0,01 procent i produkter som sköljs av. Orsaken är att de anses som problematiska ur allergisynpunkt.
EU:s termer för kosmetiska innehållsdeklarationer – INCI – Cosing och här på svenska obligatorisk innehållsdeklaration.

* Amylcinnamyl alcohol Shenet – Kanelalkohol Hyacintdoft som används mycket i parfym och ofta ger allergiska reaktioner. Hudreaktion:Irritation, känslighet, allergi, eksem, fotosensibilisering… möjligheterna är många.
* Anise alcoholShenet – Alkoholer Vanlig typ av doftämnen i växter och deras eteriska oljor.
* Benzyl alcoholShenet – Benzylalkohol Vätska med lätt bittermandeldoft som används som lösningsmedel. Vanlig typ av doftämnen i växter och deras eteriska oljor. Hudreaktioner:Irritation, känslighet, allergi, eksem, fotosensibilisering… möjligheterna är många. Stor grupp doftämnen i natur och laboratorier.
* Benzyl benzoate Shenet – Benzylbensoat Isolerat ämne ur perubalsam – mot skabb och löss. Parabener: Hör till de vanligaste konserveringsmedlen i kosmetika. Stor grupp doftämnen i natur och laboratorier.
* Benzyl cinnamate Shenet – Estrar Stor grupp doftämnen i natur och laboratorier.
* Benzyl salicylate – Se ovan Benzyl cinnamate
* Butylphenyl methylpropionalShenet – Kanelaldehyd Doftämne som kan isoleras ur kanelessens eller göras syntetiskt.
* Cinnamal – se ovan samt läs på Shenet – Hudreaktioner. Irritation, känslighet, allergi, eksem, fotosensibilisering… möjligheterna är många.
* Cinnamyl alcoholShenet – Kanelalkohol. Hyacintdoft som används mycket i parfym och ofta ger allergiska reaktioner. Läs mer på om Estrar och Hudreaktioner på Shenet.
* CitralShenet – Citral. Citrus-doftande aldehyd som isoleras ur eteriska oljor och används som doftämne. Shenet – Citrongräs Eterisk Olja Stark citrusdoft som ofta förekommer i tvål och rengöringsmedel. Shenet – Citron Eterisk Olja Syrlig citrusdoft, vanlig i tvål och rengöringsmedel och given i eau de cologne.
* CitronellolShenet – Citronellol Rosdoftande terpenalkohol som används för att skapa syntetiska rosdofter. Shenet – Citronellal. Citrus-ros-doftande aldehyd som är vanlig i parfymer. Det finns än fler länkar att ta del på denna Shenet-sida.
* CoumarinShenet – Kumarin och kumariner. Utan kumariner inga Fougéres-parfymer. Shenet – Hudreaktioner. Irritation, känslighet, allergi, eksem, fotosensibilisering… möjligheterna är många. Här finns många fler länkar att klicka och läsa på.
* EugenolShenet – Eugenol och eugenolderivat. Starkt doft av kryddnejlika. Förr i liniment, idag i parfym. Här finns också fler länkar för att läsa mer i ämnet.
* Evernia prunastri extractShenet – Ekmosseextrakt. Torr, barkig och extremt stark rökdoft som är ett måste i chypres- och fougéresdofter.
* Evernia furfuracea extractShenet – Trämosseextrakt. Torr, barkig och stark rökdoft som används i herrparfymer.
* FarnesolShenet – Farnesol. En alkohol som isoleras ur eteriska oljor; används bland annat som deodoriserande ämne. Shenet -Terpener. Mycket vanlig typ av doftande kemiska ämnen. Här finns många fler intressanta länkar att ta del av.
* GeraniolShenet – Geraniol. En citrusdoftande terpenalkohol som isoleras ur eteriska oljor och används som doftämne. Även här finns det länkar, närmare 52 stycken.
* Hexyl cinnamalShenet – Kanelaldehyd. Doftämne som kan isoleras ur kanelessens eller göras syntetiskt.
* HydroxycitronellalShenet – Citronella. Hudreaktioner:Irritation, känslighet, allergi, eksem, fotosensibilisering… möjligheterna är många.
* Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde – Shenet – Aldehyder. Mycket viktig grupp doftämnen. Det började på allvar med Chanel No 5. Shenet – Hudreaktioner. Irritation, känslighet, allergi, eksem, fotosensibilisering… möjligheterna är många.
* IsoeugenolShenet – Eugenol och eugenolderivat. Starkt doft av krydd-nejlika. Förr i liniment, idag i parfym. Shenet – Nejlikessens och nejlika absolut. Söt blomdoft med pepprig botten.
* LimoneneShenet – Limonen. Flera former av detta doftämne finns i eteriska oljor. Shenet – Tjära och tjärolja. Gammalt medel mot eksem och en klassisk ingrediens i vissa parfymer. Shenet – Propylalkohol och isopropylalkohol. Lösningsmedel i parfym och kosmetika. Shenet – Propylenglykol. Vanligt lösningsmedel i deodoranter, läppstift och annan kosmetika. Shenet – Alkohol. Lösningsmedel i tinkturer, spriter, parfymer, cologner, rakvatten, ansiktsvatten, liniment…
* LinaloolShenet – Linalol. Liljekonvaljdoft som isoleras ur eteriska oljor eller görs syntetiskt. Shenet – Linalylacetat. En ester med bergamottlukt som isoleras ur eteriska oljor eller framställs syntetiskt. Shenet – Kamfer eterisk olja. Kamfer luktar – ja, kamfer – medicinskt, påminner om eter, mynta och eukalyptus.
* Methyl 2-Octynoate Metyl 2-octynoate. Metyl 2-octynoate är en syntetisk doft som först beskrevs ha sensibiliserande egenskaper 1935. Det är en av de 26 doftämnen som skall märkas på ingredienslistan enligt gällande EU-förordningen om kosmetiska.

Anledningen till att jag valt just Shenet.se som referenser är att det har varit lättåskådligt. Jag hoppas innerligt att jag inte har gjort något galet, för min enda tanke har varit att förmedla EU’s Kosmetikaförordning vad gäller dessa doftämnen. Ibland har det funnits alltför många länkar att lägga in här men det går ju att söka genom själva doftämnet också.