”Kemikalier är inget folkhälsoproblem.”

kemikaaliDet är nästan så jag tappar hakan och undrar om jag läst fel? Men nej, det gjorde jag inte utan det står verkligen så. Detta var något Ethel Forsberg, fd generaldirektör på Kemikalieinspektionen, uppfattade meningen från Carlgrens stadssekreteraren då hon blev kallad till möte på Miljödepartementet med dåvarande ministern Andreas Carlgren. Kemikaliefrågan var inget som Andreas Carlgren prioriterade under sina första år som minister.
Ethel Forsberg fick rådet att inte ta ytterligare initiativ på området.

Den gången satte regeringen munkavle på sin generaldirektör men nu som samhällsbyggnadsdirektör vid Region Gotland kommer hon ut med boken ”Makt, plast, gift och våra barn. Hennes utgångspunkt är barnens bästa. En ny kemikalie utvecklas var tredje sekund och kemikalieindustrin använder människor som försökskaniner och då krävs att någon ryter ifrån för att skydda de små.
Jag tänker inhandla denna bok men som så ofta så kan jag aldrig läsa den direkt utan den måste stå och vädras av på grund av allehanda dofter ”på vägen”. Det allra bästa hade varit om boken blivit inläst som talbok-daisy-cd också, för då är det inget problem med dofter för mig då maken lägger in cd i min Daisyspelare.