Väldoftande dis lurar larm

väldoftande dis
Jag orkade inte skriva texten själv utan lät kopiera den rätt av. Hoppas ingen har svårigheter med detta. Huvudsaken är väl att budskapet går fram.

”Att gå till överdrift är inget att rekommendera. Det gäller särskilt för alla som gör sig fina.
För mycket väldoft i sprejform kan faktiskt dra i gång automatiska brandlarm.  Det som spökar för de känsliga larmen är partiklarna som kommer från sprejflaskorna.
– När de kommer upp i detektorn tror den att det är rök och larmet går, säger Bo Andersson, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (www.msb.se), till TT.Så sent som i lördags ryckte räddningstjänsten ut när ett brandlarm gick på ett missbruksboende i Karlstad. Men det visade sig inte vara någon brand. I stället hade någon som använt lite för mycket parfym i sprejform, rapporterade nwt.se  (Nya Wermlands-Tidningen).

 

En snabb sökning på nätet visar att automatiska brandlarm som grundlurats av olika sprejburkar inte är helt ovanligt utan det händer ett antal gånger varje år. Under årens lopp har till exempel en folkhögskola utanför Tidaholm och en gymnastikhall i Lidköping utrymts sedan larmet gått på grund av hår- eller parfymsprej.
Det är inte bara sprejflaskor som kan ställa till det. Även långa och varma duschar har orsakat brandlarm.
– Det är därför som de flesta hotell har flyttat larmen så att de inte sitter så nära duschen, säger Bo Andersson.”

© Foto: TT Väldoftande dis lurar larm.