10 giftiga produkter du inte behöver!

Alla kemiska ämnen är inte farliga men kan ändå innebära risker om de hanteras fel.
chemical productsfarosymboler
Förbättra din hälsa och rensa ut ur ditt hem genom att utesluta tio bruksföremål som innehåller giftiga kemikalier. Här är en lista över 10 giftiga produkter, som du absolut inte behöver; du kan bli av med dem genast! Ditt hem kommer inte bara att vara mindre rörigt, din hälsa förbättras genom att eliminera bruksföremål som innehåller giftiga kemikalier som förorenar luften, maten och kroppen.

1. Vinylplast: Vinyl är den värsta av plaster för miljön. Förbjudna i över 14 länder och i Europeiska unionen (EU). Polyvinylklorid, även känd som vinyl, finns i golv, tapeter och leksaker. Vinyl läcker ftalater (kopplade till hormon-rubbningar) och bly (en potent neurotoxicant= toxisk förening som kan orsaka skada på det centrala nervsystemet) – förorenar luft, damm, och så småningom kommer du i denna kedja. Bli PVC-fri genom att läsa på paketen och se om de är märkta med farosymboler och text som varnar om faran.

2. Doftande produkter: Kemiska dofter som finns i vardagliga produkter som luftrenare,lakan, torktumlare och parfymer kan utlösa astma och stora besvär för de med kemisk intolerans/doftöverkänsliga. Några av de kemikalier som härmar östrogen, utgör en process som kan öka risken för bröstcancer. Till exempel är dietylftalat (DEP), absorberas genom huden och kan ackumuleras i mänsklig fettvävnad. Ftalater är misstänkta cancerframkallande och hormonstörande som i allt större utsträckning kopplade till störningar i fortplantningsorganen. För att vara säker, väljer doftfria produkter!

3. Konservburkar: Det är förmodligen chockerande att hitta en punkt på en giftig produktlista – mat, men det finns inga misstag. Konservburkar är fodrade med bisfenol-A (BPA). De flesta experter tror att detta är vår främsta källa till exponering för BPA, som har kopplats till tidig pubertet, cancer, fetma, hjärtsjukdomar, depression hos unga flickor och mycket mer. Många matmärken har blivit BPA-fria, inklusive Campbells soppa. Men se upp: en del företag har bytt till BPS (Bisfenol S), BPA kemiska kusin, som har kopplats till många av samma hälsoeffekter. För att vara säker, välj färska, frysta, torkade eller livsmedel paketerat i glasburkar.

4. ”Smutsiga” rengöringsmedel: Erkänn att det är lite märkligt att rengöra med giftiga kemikalier i ugnen, golven och toaletter för att få dem ”rena och fräscha”. Frätande rengöringsmedel, som lut och syror som finns i rengöring av avloppen, ugnsrengöringsmedel och syrabaserade toalettrengöring är de farligaste rengöringsprodukter eftersom de bränner hud, ögon och inre vävnad lätt. Det är enkelt och effektivt att använda giftfria rengöringsmedel eller göra din egen. Du kommer inte att missa giftiga ångor i ditt hem heller!

5. Bekämpningsmedel: Detta är en stor kategori av produkter, men de förtjänar att ingå i sin helhet på grund av hur extremt giftiga de är. Det är det de är gjorda för att vara. Det är hur de dödar saker. Men att lösa ditt problem med skadegörare kan ge dig ett annat problem – restgifter som dröjer sig kvar på ytor, förorena luften, och fastna på mattan från skor. Det finns så många icke-giftiga sätt att eliminera skadedjur och annat du inte önskar ha i din närhet och när du vill få bort ogräs. Nästa gång, gå på det oönskade utan kemikalier.

6. Vatten på flaska: Amerikaner köper en halv miljard flaskor vatten varje vecka, enligt filmen ”The Story of Bottled Water”. Då de flesta människor köper vatten på flaska gör de det för att undvika eventuella föroreningar som kan förekomma i deras kranvatten. För det mesta är detta fel. Buteljvatten kan vara lika, eller ännu mer, förorenat än kranvatten. I själva verket är vissa vatten på flaska kranvatten – bara förpackade (i plast som kan läcka kemikalier i vattnet) och dyra. Också, från tillverkning till skrotning, skapar flaskvatten en enorm mängd föroreningar, vilket gör vårt vatten ännu mindre drickbart. Gör dig själv och världen en tjänst och investera i en återanvändbar vattenflaska i rostfritt stål och ett vattenfilter.

7. Läppstift av bly: Kan du tror, att en känd neurotoxin som inte har någon säker nivå för exponering, återfinns i kvinnors läppstift? En studie av den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) upptäckte bly i 400 läppstift testade vid nivåer två gånger högre än den som konstaterats i en tidigare FDA studie. Det finns ingen säker nivå för blyexponering. Gravida kvinnor och barn löper särskild risk, som bly kan störa hjärnans normala utveckling. För att hitta ett säkert läppstift, liksom andra personliga hygienprodukter som schampo och lotion, ta en titt på Skin Deep database.

8. Köksredskap i ”non-stickbeläggning” : Studier visar att perfluorerade kemikalier (PFC), som hindrar maten från att fastna, vilket underlättar rengöringen och tillagningen blir ”hälsosammare”=fettfri, är kopplade till cancer och låg födelsevikt. De är otroligt långlivade och kan nu hittas över hela världen, bland annat i isbjörnars organ. PFC finns inte bara i köksredskap, utan i de påsar med popcorn som används i mikrovågsugnen, pizzakartonger, viss tandtråd, möbler och kläder. För att undvika problem med PFC, undvika produkter gjorda med Teflon eller en ingrediensförteckningen som börjar med ”fluor” eller ”perfluor.”

9. Triclosan: Detta antibakteriella medel återfinnes i tvålar, tandkrämer, munvatten, deodoranter och även i kläder. Studier har visat att triclosan kan skada människans immunsystem, vilket gör människor mer benägna att utveckla allergier, och minskar muskelstyrka hos människor och djur. FDA (Food and Drug Administration) varnar konsumenter för att använda triclosan och rekommenderar att man använder vanlig tvål för rengöring. Istället för att använda antibakteriella tvättlappar gjorda med triclosan, välj i stället ett alternativ med minst 60 procent alkohol.

10. Oljebaserade färger och ytbehandlingar: Det finns 300 giftiga kemikalier och 150 cancerframkallande potentiellt närvarande i oljebaserad färg, enligt en studie från John Hopkins University. Är du fortfarande intresserad av denna beläggning för dina väggar och möbler med detta? Jag hoppas inte det. Leta efter vattenbaserade alternativ – helst de som är låg- eller utebliven VOC (lättflyktiga organiska föreningar).VOC-direktivet. Du kan också utforska naturliga ytbehandlingar, som färg gjord med mjölk och vegetabilier eller vaxbaserade träslag. Vad finns högst upp på listan över giftiga produkter som du inte behöver?

Länkar som är bra att läsa:
Märkning och farosymboler
ECHA
Safer Chemicals,Healthy Families
Kemikalier.eu

Kemikalieinspektionen har nu en ny webbplats, Konsument, där vi kan få mer information angående kemikalier i vardagen.