Förskrivning av hjälpmedel – tillgänglighet

Hjälpmedel kan förbättra livskvaliteten för personer med funktionsnedsättning på många sätt. Därför är individuellt anpassade hjälpmedel en viktig del i habilitering och rehabilitering, som ett stöd för att vardagslivet ska fungera. Jag har en funktionsnedsättning, Sensorisk Hyperreaktivitet, och har stora svårigheter att röra mig i samhället och jag känner heller ingen delaktighet i något utanför mitt hem. Idag skulle jag gå och hämta posten och tanken var att gå en liten promenad i det härliga vintersolskenet. Men vad är det som händer utanför min dörr?
Jo, här stinker det av skorstensrök och någon tur utomhus var inte att tänka på. Tidigare om åren försökte jag få ett hjälpmedel för att kunna vistas utomhus och även att kunna besöka åtminstone vårdcentralen och lasarettet utan att bli än värre sjuk, och jag både ringde och skrev för att få hjälp för att söka ett andningsskydd med kolfilter från hjälpmedelscentralen, landstinget/regionen och kommunen. Ingen, ingen kände till eller ville undersöka om jag har några rättigheter vad gäller hjälpmedel.

Socialstyrelsen arbetar för en jämlik hjälpmedelsförsörjning bland annat genom att:

* tillhandahålla kunskapsstöd och utbildning om förskrivningsprocessen
* stödja och följa utvecklingen mot ökat inflytande vid val av hjälpmedel
* öka kunskapen om skillnader i tillgång till och användning av hjälpmedel
* följa upp och utvärdera hjälpmedelsområdet på nationell nivå.

Du som har en funktionsnedsättning kan behöva hjälpmedel för att få livet att fungera så bra som möjligt. Med hjälpmedel menas ofta produkter av olika slag, men även teknik som appar och programvaror. Ett hjälpmedel kan till exempel göra så att du blir mer aktiv, delaktig och självständig i ditt liv.

Landstingen, regionerna och kommunerna är skyldiga att erbjuda hjälpmedel om du behöver det. Men de bestämmer själva hur de delar upp ansvaret mellan sig och vilka regler och avgifter som ska finnas. Därför varierar det vad du kan få, vad det kostar och vem du ska kontakta för att få ett hjälpmedel. Det kan också skilja sig åt beroende på om det är ett barn eller en vuxen som behöver hjälpmedlet. Hjälpmedel är en del av hälso- och sjukvården och ingår i till exempel habilitering och rehabilitering.

Vem kontaktar jag om jag vill ha ett hjälpmedel?
För att få ett hjälpmedel från landstinget, regionen eller kommunen behöver du träffa en person som kan utreda ditt behov av hjälpmedel. Personen beslutar också vilket eller vilka hjälpmedel du får. En sådan person kallas förskrivare.

Förskrivaren kan till exempel vara något av följande:

* arbetsterapeut
* fysioterapeut
* logoped
* audionom
* synpedagog
* sjuksköterska

Jag har försökt och det verkar så svårt och det finns en sådan motkraft. Jag orkar inte kämpa längre utan får nöja mig med vad jag har så länge jag har maken vid min sida!